• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Miejski Żłobek
„Radosny Zakątek”
w Jarosławiu

Godło Polski Biuletyn informacji publicznej BIP - kliknięcie spowoduje otwarcie nowego okna

 

        v

                                    Jadłospis 😊

 

(28.10.2024 r. – 08.11.2024 r.)

 

 

Śniadanie I: 8:30                                           

 

Śniadanie II: 10:00

 

Obiad I danie: 11:00

 

Obiad II danie: 14:00

 

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

 

 

Poniedziałek 28.10.2024 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- tuńczyk w oleju

tuńczyk (ryba), olej        sojowy

- ogórek kiszony

- szczypiorek                

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Banan

Zupa krem z dyni

- dynia, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

Kotlet jajeczny

- jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna

sól, pieprz.

- purée ziemniaczane

Surówka selera naciowego , marchewki i jabłka

- seler naciowy

- marchewka

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier      

Wtorek 29.10.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana) 

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych                        

- papryka czerwona

- szczypiorek            

Herbata owocowa (herbata owoce leśne, cukier).

Mus owocowy bez dodatku cukru

  Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy

Zupa krupnik

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Pieczywo razowe                 ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka przenna750,sól,drożdze

Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym

-łopatka wieprzowa , makaron (mąka makaronowa pszenna)

Sos pomidorowy

(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy),  masło (śmietanka pasteryzowana) , marchewka, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek,  olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.

 

Środa 30.10.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-Szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól.                       

- pomidor

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Gruszka

Rosół z makaronem

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz

- makaron nitka (mąka makaronowa pszenna),

- sól, pieprz.

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

- mięso drobiowe, marchew, pietruszka, cebula, koper,

masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna ,śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana)  sól, pieprz 

- Ziemniaki

Marchewka z groszkiem duszona na parze.

marchewka, groszek zielony,

masło (śmietanka pasteryzowana),  

Kompot 

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier     

Czwartek 31.10.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka                     

- ogórek świeży

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Klementynka

Jabłko

Zupa z zielonych warzyw

- brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe                  ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Gołąbki bez zawijania

- łopatka wieprzowa,  ryż, kasza jęczmienna , kapusta biała,  cebula, marchewka, pietruszka, ,olej rzepakowy rafinowany, koper, olej, sól, pieprz.

Sos pomidorowy

pomidory w puszce całe, sok  pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy masło (śmietanka pasteryzowana, śmietana 18 % (śmietanka, kultury bakterii , mąka pszenna , sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców:

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier. 

Poniedziałek 04.11.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych

- ogórek kiszony

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Banan

Zupa krem z cukinii

- cukinia, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

Ryż zapiekany z  jabłkami z bitą śmietaną

- mleko 3,2%, jabłka, cukier, cynamon , śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych)

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Wtorek 05.11.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%)

Kanapki:

- Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- pomidor

- jajko

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Chleb graham                  ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Zapiekanka makaronowa z indykiem ,warzywami w sosie beszamel

- makaron (mąka makaronowa   pszenna), filet z indyka, marchewka, brokuł, cukinia, por, masło (śmietanka pasteryzowana),mąka pszenna, mleko 3,2%, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

Środa 06.11.2024  r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze.

-masło (śmietanka pasteryzowana)                                  

- szynka bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw                         

- ogórek świeży

- herbata z cytryną  (herbata, cytryna, cukier).

Jogurt naturalny z truskawkami

  Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy

Zupa jarzynowa

- kalafior, groszek zielony, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana).

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe                 ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Indyk w sosie koperkowym

filet z indyka ,marchewka, pietruszka, cebula, śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy rafinowany ,papryka czerwona sól, pieprz czarny, koperek

- kasza gryczana 

- Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

- kapusta pekińska

- marchewka

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Kompot

mieszanka owoców

Czwartek 07.11.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

Pasta z awokado

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- awokado                        

- rzodkiewka

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Klementynka

Jabłko

Zupka wegańska z kaszą jaglaną

marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny                                    

- masło (śmietanka pasteryzowana.

  Pieczywo razowe                 

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Kotleciki mielone z kurczaka

- filet z kurczaka , mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz,                      

- Ziemniaki

Surówka

z marchewki i jabłka

- marchew

- jabłko

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier                             

Piątek 08.11.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, )

- malina

Kanapki:

- chałka drożdżowa 

mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny,  regulatory kwasowości kwas cytrynowy

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko

Zupa pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce(pomidory całe, sok

pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny  żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

- Makaron (mąka makaronowa pszenna

Filet z miruny  duszony na parze

- filet z miruny ,ryba , por, marchewka,  pietruszka, cytryna,  koper,  masło (śmietanka pasteryzowana )

sól, pieprz, oliwa z oliwek

- ziemniaki

Surówka  z ogórka kiszonego i jabłka

- ogórek kiszony

- jabłko

- oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier                             

   

 

 

 

 

 

 

 

              Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

 

              Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

 

Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.

 

Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,

 

Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.