• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Miejski Żłobek
„Radosny Zakątek”
w Jarosławiu

Godło Polski Biuletyn informacji publicznej BIP - kliknięcie spowoduje otwarcie nowego okna

 

                                    Jadłospis 😊

 

(10.02.2025 r. – 21.02.2025 r.)

 

 

Śniadanie I: 8:30                                           

 

Śniadanie II: 10:00

 

Obiad I danie: 11:00

 

Obiad II danie: 14:00

 

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

 

 

Poniedziałek 10.02.2025 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- tuńczyk w oleju

tuńczyk (ryba), olej        sojowy

- rzodkiewka

- szczypiorek                

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Banan

Żurek z jajkiem i kiełbasą

- zakwas, marchew, pietruszka, czosnek, koper, mąka pszenna ,sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie. - jogurt naturalny (mleko,  żywe kultury bakterii).

- jajko

- kiełbasa wiejska drobiowo  wieprzowa

(100 g wyrobu gotowego wyprodukowano z 65 g mięsa drobiowego i 53 g mięsa wieprzowego, sól, czosnek, pieprz biały.

Pieczywo razowe

Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.

Racuchy z musem jabłkowym i serkiem waniliowym     

- mąka pszenna, mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka,, woda, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny, cukier, jabłka,  jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia.

Kompot

mieszanka owoców:

wiśnia, porzeczka czarna, aronia, śliwka, agrest, cukier.   

Wtorek 11.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana) 

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych                        

- pomidor

- szczypiorek            

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową

-fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, marchewka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe                  ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Pieczeń rzymska   

- łopatka wieprzowa, por, marchew, pietruszka ,czosnek, papryka czerwona, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz, mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna .             

- Ziemniaki

- Surówka  selera naciowego, jabłka i marchewki

- seler naciowy

- jabłko

- marchewka

- sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców:

wiśnia, porzeczka czarna, aronia, śliwka, agrest, cukier.   

Środa 12.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- kiełbasa krakowska

mięso wieprzowe, grubo rozdrobnione, pieprz czarny mielony ,czosnek, kminek              

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Gruszka

Krem z soczewicy

- soczewica czerwona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

Makaron ze szpinakiem i serem białym

- makaron (mąka makaronowa   pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

Czwartek 13.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze świeże, sól,

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- jajka

- pomidor

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata owocowa

(dzika róża ,malina, żurawina, naturalny aromat)

Jabłko

Barszcz czerwony

- burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper ,sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-  jogurt naturalny (mleko,  żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Pierogi  z ziemniaki i twarogiem

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

mąka pszenna , ziemniaki , cebula , masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna , sól, pieprz

-Surówka

z marchewki i jabłka

- marchew

- jabłka

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Piątek 14.02.2025 r.

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

- ogórek świeży

- rzodkiewka                               

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Kiwi

Zupa kalafiorowa

-kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe                  ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Filet z mintaja

mąka pszenna z pszenicy), sól ,olej rzepakowy rafinowany, jaja  może zawierać śladowe ilości skorupiaków, , soi, mleka, selera, gorczycy, mięczaków)

- Ziemniaki

Surówka  z kapusty kiszonej marchewki i jabłka

-marchewka 

- jabłko

- kapusta kiszona

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier      

Poniedziałek 17.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta jajeczna

- twaróg (mleko , kultury bakterii)

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- jajko                                 

- rzodkiewka

- szczypiorek

Herbata owocowa (malina, dzika róża, hibiskus naturalny aromat).

Banan

Zupa krupnik

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Pieczywo razowe

Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.

Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowo truskawkowym z bitą śmietaną

(kasza jaglana, mleko 3,2 %,   

- śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, truskawka, jabłko.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

Wtorek 18.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%)

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko

Zupa groszkowa z lanym ciastem.

- zielony groszek, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól,  pieprz

- masło (śmietanka pasteryzowana),

-mąka pszenna 650 , świeże jajka

Pulpeciki  z indyka w sosie

pomidorowym

- filet z kurczaka , marchewka, pietruszka, cebula, pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), natka pietruszki ,

śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych),

mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna ,sól , pieprz,  liść laurowy, ziele angielskie                     

- ziemniaki

Surówka z marchewki i jabłka                    -  marchewka

-  jabłko

- cytryna, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier 

Środa 19.02.2025  r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

-masło (śmietanka

pasteryzowana). 

- szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól.             

- pomidor

- herbata z cytryną  (herbata, cytryna, cukier).

Gruszka

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Chleb graham                  ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

Makaron z serem białym

- makaron (mąka makaronowa   pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii),

masło (śmietanka pasteryzowana),

sól, pieprz.

-Surówka

z marchewki i pomarańczy

- marchew

- pomarańcza

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Czwartek 20.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

- jajko                         

- ogórek świeży

- sałata masłowa

- szczypiorek.

Herbata owocowa (owoc maliny, żurawiny, naturalny aromat).

Jabłko

Zupka wegańska z kaszą jaglaną

marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny                                    

- masło (śmietanka pasteryzowana.

  Pieczywo razowe                 

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

- polędwica wieprzowa, marchewka ,pietruszka,

koper, śmietanka 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), tymianek, oregano, kminek  liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,

- Kasza jęczmienna

- Buraczki na ciepło

- burak czerwony 

- masło (śmietanka pasteryzowana) 

- sok z cytryny

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Piątek 21.02.2025 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, )

- malina

Kanapki:

- chałka drożdżowa 

mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny,  regulatory kwasowości kwas cytrynowy

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Klementynka

Jabłko

Zupa pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce(pomidory całe, sok

pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny  żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

- Makaron (mąka makaronowa pszenna

Filet z miruny  duszony na parze

- filet z miruny ,ryba , por, marchewka,  pietruszka, cytryna,  koper,  masło (śmietanka pasteryzowana )

sól, pieprz, oliwa z oliwek

- Ziemniaki

Surówka  kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki

- kapusta pekińska

- jabłko

- marchewka

- sok z cytryny

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier      

   

 

 

 

              Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

 

              Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

 

Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.

 

Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,

 

Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.