• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Miejski Żłobek
„Radosny Zakątek”
w Jarosławiu

Godło Polski Biuletyn informacji publicznej BIP - kliknięcie spowoduje otwarcie nowego okna

Jadłospis 😊

(15.05.2023 r. –26.05.2023r.)

20221014_133706
20221017_133502
20221024_132817
received_1568241090288531

 



Śniadanie I: 8:30                                           

Śniadanie II: 10:00

Obiad I danie: 11:00

Obiad II danie: 14:00

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

Poniedziałek 15.05.2023 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydzane, grys kukurydziany, cukier, sól, substancje wzbogacające witaminy B3,B5,B2,B6,B9,może zawierać orzechy  , mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko, kultury bakterii), sól,

- tuńczyk w oleju

tuńczyk (ryba), olej        sojowy

- rzodkiewka  

- szczypiorek                

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko, Melon

Rosołek warzywny z ryżem i makaronem

ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna

Kotlet jajeczny

- jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna

sól, pieprz.

- ziemniaki

Kompot

Surówka  z kapusty kiszonej marchewki i jabłka

-marchewka 

- jabłko

- kapusta kiszona

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier      

Wtorek 16.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana) 

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych                        

- ogórek kiszony

- szczypiorek            

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Kiwi, Jabłko

Zupka jarzynowa

- kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana).

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe                  

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Gołąbki bez zawijania

łopatka wieprzowa, ryż, kasza jęczmienna , kapusta biała,  cebula, marchew, pietruszka, koper, olej, sól, pieprz

Sos pomidorowy

pomidory w puszce całe, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy masło (śmietanka pasteryzowana, śmietana 18 % (śmietanka, kultury bakterii , mąka pszenna , sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier 

  

Środa 17.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Kiełbasa krakowska

mięso wieprzowe, grubo rozdrobnione, pieprz czarny mielony ,czosnek, kminek

- pomidor

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Banan

Zupka wegańska z kaszą jaglaną

marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny                                    

- masło (śmietanka pasteryzowana.

  Pieczywo razowe                  

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Kopytka z twarogiem 

- ziemniaki, twaróg (mleko, kultury bakterii), mąka pszenna , masło (śmietanka pasteryzowana), jajko sól, pieprz

-Surówka

z marchewki i pomarańczy

- marchew

- pomarańcza

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Czwartek 18.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- pomidor                        

- ogórek świeży

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko

Zupka krem  brokułem i szpinakiem

- brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

Polędwiczka wieprzowa w jarzynce  

- polędwica wieprzowa, por, marchew, pietruszka, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz,

- puree ziemniaczane 

Surówka  z kapusty pekińskiej marchewki i jabłka

-marchewka 

- jabłko

- kapusta pekińska

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier     

        

  

Piątek 19.05.2023 r.

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

- rzodkiewka

- jajko                               

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Gruszka

Zupa pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce(pomidory całe, sok

pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny  żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

- Makaron (mąka makaronowa pszenna)

Filet z miruny  w panierce

- filet z miruny ,ryba , jajko , bułka tarta ,mąka pszenna , olej rzepakowy rafinowany sól, pieprz.

- Ziemniaki

Surówka ogórka kiszonego i jabłka

- ogórek kiszony

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

        

Poniedziałek 22.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), sól,

- rzodkiewka

-  pomidor

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Banan

Zupa krupnik

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Pieczywo mieszane               

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Racuchy z musem jabłkowym i serkiem waniliowym     

- mąka pszenna ,mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka,

,woda ,skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy ,sok z cytryny, cukier, jabłka,  jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka ,agrest, cukier    

Wtorek 23.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%)

Kanapki:

- Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa

-ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych

- sałata zielona

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Winogron,

Jabłko

Rosół z makaronem

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz

- makaron nitka (mąka makaronowa pszenna),

- sól, pieprz.

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym

- mięso drobiowe, marchew, pietruszka, cebula, koper,

masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna ,śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) sól, pieprz

- Ziemniaki

Marchewka z groszkiem

marchewka, groszek zielony,

masło (śmietanka pasteryzowana),   

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier     

Środa 24.05.2023  r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)                                  

- parówka smakoszka 45g(mięso wieprzowe 76,4%,woda,koncntrat białka sojowego, papryka mielona czerwona, sól, biały pieprz, czosnek)

- pomidor

- herbata z cytryną  (herbata, cytryna, cukier).

Soczek owocowy bez dodatku

cukru

Zupka kalafiorowa

-kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe                  

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Makaron ze szpinakiem i serem białym

- makaron (mąka makaronowa   pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

Czwartek 25.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

-szynka bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw                         

- ogórek świeży

- jajko

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Melon, Jabłko

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe                  Skład: woda, mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze.

Pulpeciki  z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym

- filet z indyka , marchewka, pietruszka, cebula,  koperek ,

śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych),

mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna ,sól , pieprz,  liść laurowy, ziele angielskie                     

- kasza gryczana

- Surówka  z marchewki i jabłka

-marchewka ,jabłka, cytryna

oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

Piątek 26.05.2023 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym

(kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, )

- truskawka

Kanapki:

- chałka drożdżowa 

mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny,  regulatory kwasowości kwas cytrynowy

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Ananas, Jabłko

Zupka warzywna

groszek zielony, kalafior, marchew, pietruszka seler, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz,

- jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

Filet z mintaja

mąka pszenna z pszenicy), sól ,olej rzepakowy rafinowany, jaja  może zawierać śladowe ilości skorupiaków, , soi, mleka, selera, gorczycy, mięczaków)

- ziemniaki

Surówka  z marchewki , jabłka i selera naciowego

-marchewka ,

- jabłka

- seler naciowy, cytryna

oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier                             

             

              Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

              Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.

Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,

Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.