Jadłospis 😊
(10.02.2025 r. – 21.02.2025 r.)
Śniadanie I: 8:30
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 14:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 10.02.2025 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - rzodkiewka - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Żurek z jajkiem i kiełbasą - zakwas, marchew, pietruszka, czosnek, koper, mąka pszenna ,sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie. - jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii). - jajko - kiełbasa wiejska drobiowo wieprzowa (100 g wyrobu gotowego wyprodukowano z 65 g mięsa drobiowego i 53 g mięsa wieprzowego, sól, czosnek, pieprz biały. Pieczywo razowe – Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.
|
Racuchy z musem jabłkowym i serkiem waniliowym - mąka pszenna, mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka,, woda, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny, cukier, jabłka, jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia. Kompot mieszanka owoców: wiśnia, porzeczka czarna, aronia, śliwka, agrest, cukier.
|
|
Wtorek 11.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - pomidor - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową -fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, marchewka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Pieczeń rzymska - łopatka wieprzowa, por, marchew, pietruszka ,czosnek, papryka czerwona, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz, mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna . - Ziemniaki - Surówka selera naciowego, jabłka i marchewki - seler naciowy - jabłko - marchewka - sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców: wiśnia, porzeczka czarna, aronia, śliwka, agrest, cukier.
|
|
Środa 12.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - kiełbasa krakowska mięso wieprzowe, grubo rozdrobnione, pieprz czarny mielony ,czosnek, kminek - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka |
Krem z soczewicy - soczewica czerwona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Makaron ze szpinakiem i serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
Czwartek 13.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - Bułeczka pszenna mąka pszenna typ 500,woda,drożdze świeże, sól, -masło (śmietanka pasteryzowana) - jajka - pomidor - sałata zielona - szczypiorek. Herbata owocowa (dzika róża ,malina, żurawina, naturalny aromat) |
Jabłko
|
Barszcz czerwony - burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper ,sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny. - masło (śmietanka pasteryzowana) - jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Pierogi z ziemniaki i twarogiem - twaróg (mleko, kultury bakterii) mąka pszenna , ziemniaki , cebula , masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna , sól, pieprz -Surówka z marchewki i jabłka - marchew - jabłka - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 14.02.2025 r. |
||||
|
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Posiłek |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii) - ogórek świeży - rzodkiewka - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Kiwi |
Zupa kalafiorowa -kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana). Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Filet z mintaja mąka pszenna z pszenicy), sól ,olej rzepakowy rafinowany, jaja może zawierać śladowe ilości skorupiaków, , soi, mleka, selera, gorczycy, mięczaków) - Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta kiszona - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier
|
Poniedziałek 17.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta jajeczna - twaróg (mleko , kultury bakterii) -masło (śmietanka pasteryzowana) - jajko - rzodkiewka - szczypiorek Herbata owocowa (malina, dzika róża, hibiskus naturalny aromat).
|
Banan
|
Zupa krupnik - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Pieczywo razowe – Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.
|
Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowo truskawkowym z bitą śmietaną (kasza jaglana, mleko 3,2 %, - śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, truskawka, jabłko. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 18.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%) Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) -ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupa groszkowa z lanym ciastem. - zielony groszek, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz - masło (śmietanka pasteryzowana), -mąka pszenna 650 , świeże jajka |
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym - filet z kurczaka , marchewka, pietruszka, cebula, pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), natka pietruszki , śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna ,sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - ziemniaki Surówka z marchewki i jabłka - marchewka - jabłko - cytryna, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Środa 19.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane -masło (śmietanka pasteryzowana). - szynka laurowa szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól. - pomidor - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka
|
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Chleb graham ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Makaron z serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), masło (śmietanka pasteryzowana), sól, pieprz. -Surówka z marchewki i pomarańczy - marchew - pomarańcza - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Czwartek 20.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten) - jajko - ogórek świeży - sałata masłowa - szczypiorek. Herbata owocowa (owoc maliny, żurawiny, naturalny aromat).
|
Jabłko |
Zupka wegańska z kaszą jaglaną marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny - masło (śmietanka pasteryzowana. Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Bitki wieprzowe w sosie ziołowym - polędwica wieprzowa, marchewka ,pietruszka, koper, śmietanka 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), tymianek, oregano, kminek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, - Kasza jęczmienna - Buraczki na ciepło - burak czerwony - masło (śmietanka pasteryzowana) - sok z cytryny - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 21.02.2025 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, ) - malina Kanapki: - chałka drożdżowa mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól. - masło (śmietanka pasteryzowana) - Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulatory kwasowości kwas cytrynowy Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Klementynka Jabłko |
Zupa pomidorowa z makaronem - marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz - pomidory w puszce(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy) - jogurt naturalny żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana), - Makaron (mąka makaronowa pszenna
|
Filet z miruny duszony na parze - filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana ) sól, pieprz, oliwa z oliwek - Ziemniaki Surówka kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki - kapusta pekińska - jabłko - marchewka - sok z cytryny - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;
Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;
Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.
Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.