Jadłospis 😊
(22.04.2024 r. – 30.04.2024 r.)
Śniadanie I: 8:30
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 14:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 22.04.2024 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Rosół warzywny z ryżem i makaronem ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.
|
Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną (kasza jaglana, mleko 3,2 %, - śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 23.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier. - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - szynka laurowa szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól. - ogórek świeży - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Mus owocowy bez dodatku cukru Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy
|
Zupka kalafiorowa -kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana). Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Spaghetti mięsem w sosie pomidorowym -łopatka wieprzowa , makaron (mąka makaronowa pszenna) Sos pomidorowy (pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), masło (śmietanka pasteryzowana) , marchewka, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.
|
|
Środa 24.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupa jarzynowa - brokuł, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana). - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Gulasz z szynki wieprzowej - szynka wieprzowa, cebula, marchew, pietruszka , koper, olej rzepakowy rafinowany , śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, liść laurowy, papryka czerwona mielona, tymianek, ziele angielskie, sól, pieprz - Kasza gryczana - Buraczki na ciepło - burak czerwony - masło (śmietanka pasteryzowana) - sok z cytryny - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Czwartek 25.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - ogórek świeży - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka
|
Krem z soczewicy - soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Kotleciki z indyka - filet z indyka, mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz, - Ziemniaki Surówka z marchewki i jabłka - marchew - jabłko - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier |
|
Piątek 26.04.2024 r. |
||||
|
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Posiłek |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii) - pomidor - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupka wegańska z kaszą jaglaną marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny - masło (śmietanka pasteryzowana. Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Filet z miruny duszony na parze - filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana ) sól, pieprz, oliwa z oliwek - Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta kiszona - oliwa z oliwek - sól, pieprz.
|
Poniedziałek 29.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - ogórek świeży - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko
|
Zupa krupnik - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Pieczywo razowe – Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.
|
Kotlet jajeczny - jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna sól, pieprz. - purée ziemniaczane Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 30.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze. -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - pomidor - sałata zielona - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe Skład: woda, mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze.
|
Makaron ze szpinakiem i serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;
Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;
Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.
Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.