Jadłospis 😊
(15.05.2023 r. –26.05.2023r.)
Śniadanie I: 8:30
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 14:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 15.05.2023 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydzane, grys kukurydziany, cukier, sól, substancje wzbogacające witaminy B3,B5,B2,B6,B9,może zawierać orzechy , mleko 3,2%, ). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko, kultury bakterii), sól, - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - rzodkiewka - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko, Melon |
Rosołek warzywny z ryżem i makaronem ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna
|
Kotlet jajeczny - jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna sól, pieprz. - ziemniaki Kompot Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta kiszona - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 16.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Kiwi, Jabłko |
Zupka jarzynowa - kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana). - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Gołąbki bez zawijania łopatka wieprzowa, ryż, kasza jęczmienna , kapusta biała, cebula, marchew, pietruszka, koper, olej, sól, pieprz Sos pomidorowy pomidory w puszce całe, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy masło (śmietanka pasteryzowana, śmietana 18 % (śmietanka, kultury bakterii , mąka pszenna , sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Środa 17.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - Kiełbasa krakowska mięso wieprzowe, grubo rozdrobnione, pieprz czarny mielony ,czosnek, kminek - pomidor - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupka wegańska z kaszą jaglaną marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny - masło (śmietanka pasteryzowana. Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Kopytka z twarogiem - ziemniaki, twaróg (mleko, kultury bakterii), mąka pszenna , masło (śmietanka pasteryzowana), jajko sól, pieprz -Surówka z marchewki i pomarańczy - marchew - pomarańcza - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Czwartek 18.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - pomidor - ogórek świeży - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupka krem brokułem i szpinakiem - brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Polędwiczka wieprzowa w jarzynce - polędwica wieprzowa, por, marchew, pietruszka, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz, - puree ziemniaczane Surówka z kapusty pekińskiej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta pekińska - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 19.05.2023 r. |
||||
|
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Posiłek |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii) - rzodkiewka - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka |
Zupa pomidorowa z makaronem - marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz - pomidory w puszce(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy) - jogurt naturalny żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana), - Makaron (mąka makaronowa pszenna)
|
Filet z miruny w panierce - filet z miruny ,ryba , jajko , bułka tarta ,mąka pszenna , olej rzepakowy rafinowany sól, pieprz. - Ziemniaki Surówka ogórka kiszonego i jabłka - ogórek kiszony - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz.
|
Poniedziałek 22.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii), sól, - rzodkiewka - pomidor - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan
|
Zupa krupnik - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Pieczywo mieszane - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Racuchy z musem jabłkowym i serkiem waniliowym - mąka pszenna ,mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka, ,woda ,skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy ,sok z cytryny, cukier, jabłka, jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka ,agrest, cukier
|
|
Wtorek 23.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%) Kanapki: - Bułeczka pszenna mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa -ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - sałata zielona - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Winogron, Jabłko |
Rosół z makaronem - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz - makaron nitka (mąka makaronowa pszenna), - sól, pieprz.
|
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym - mięso drobiowe, marchew, pietruszka, cebula, koper, masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna ,śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) sól, pieprz - Ziemniaki Marchewka z groszkiem marchewka, groszek zielony, masło (śmietanka pasteryzowana), Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Środa 24.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - parówka smakoszka 45g(mięso wieprzowe 76,4%,woda,koncntrat białka sojowego, papryka mielona czerwona, sól, biały pieprz, czosnek) - pomidor - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Soczek owocowy bez dodatku cukru
|
Zupka kalafiorowa -kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana). Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Makaron ze szpinakiem i serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
Czwartek 25.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten) -szynka bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw - ogórek świeży - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Melon, Jabłko |
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe Skład: woda, mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze.
|
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym - filet z indyka , marchewka, pietruszka, cebula, koperek , śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna ,sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - kasza gryczana - Surówka z marchewki i jabłka -marchewka ,jabłka, cytryna oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 26.05.2023 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza manna na mleku z musem truskawkowym (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, ) - truskawka Kanapki: - chałka drożdżowa mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól. - masło (śmietanka pasteryzowana) - Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulatory kwasowości kwas cytrynowy Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Ananas, Jabłko
|
Zupka warzywna groszek zielony, kalafior, marchew, pietruszka seler, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz, - jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Filet z mintaja mąka pszenna z pszenicy), sól ,olej rzepakowy rafinowany, jaja może zawierać śladowe ilości skorupiaków, , soi, mleka, selera, gorczycy, mięczaków) - ziemniaki Surówka z marchewki , jabłka i selera naciowego -marchewka , - jabłka - seler naciowy, cytryna oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;
Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;
Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.
Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.