v
Jadłospis 😊
(28.10.2024 r. – 08.11.2024 r.)
Śniadanie I: 8:30
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 14:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 28.10.2024 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupa krem z dyni - dynia, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Kotlet jajeczny - jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna sól, pieprz. - purée ziemniaczane Surówka selera naciowego , marchewki i jabłka - seler naciowy - marchewka - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 29.10.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - papryka czerwona - szczypiorek Herbata owocowa (herbata owoce leśne, cukier).
|
Mus owocowy bez dodatku cukru Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy
|
Zupa krupnik - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka przenna750,sól,drożdze
|
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym -łopatka wieprzowa , makaron (mąka makaronowa pszenna) Sos pomidorowy (pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), masło (śmietanka pasteryzowana) , marchewka, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.
|
|
Środa 30.10.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) -Szynka laurowa szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól. - pomidor - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka |
Rosół z makaronem - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, sól, pieprz - makaron nitka (mąka makaronowa pszenna), - sól, pieprz.
|
Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym - mięso drobiowe, marchew, pietruszka, cebula, koper, masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna ,śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) sól, pieprz - Ziemniaki Marchewka z groszkiem duszona na parze. marchewka, groszek zielony, masło (śmietanka pasteryzowana), Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Czwartek 31.10.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - Bułeczka pszenna mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa. -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - ogórek świeży - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Klementynka Jabłko
|
Zupa z zielonych warzyw - brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Gołąbki bez zawijania - łopatka wieprzowa, ryż, kasza jęczmienna , kapusta biała, cebula, marchewka, pietruszka, ,olej rzepakowy rafinowany, koper, olej, sól, pieprz. Sos pomidorowy pomidory w puszce całe, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy masło (śmietanka pasteryzowana, śmietana 18 % (śmietanka, kultury bakterii , mąka pszenna , sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców: wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, jabłko, cukier.
|
|
Poniedziałek 04.11.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) -ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan
|
Zupa krem z cukinii - cukinia, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Ryż zapiekany z jabłkami z bitą śmietaną - mleko 3,2%, jabłka, cukier, cynamon , śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych) Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 05.11.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko 3,2%) Kanapki: - Bułeczka pszenna mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa. -masło (śmietanka pasteryzowana) - pomidor - jajko - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Chleb graham ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Zapiekanka makaronowa z indykiem ,warzywami w sosie beszamel - makaron (mąka makaronowa pszenna), filet z indyka, marchewka, brokuł, cukinia, por, masło (śmietanka pasteryzowana),mąka pszenna, mleko 3,2%, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
Środa 06.11.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze. -masło (śmietanka pasteryzowana) - szynka bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw - ogórek świeży - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jogurt naturalny z truskawkami Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy
|
Zupa jarzynowa - kalafior, groszek zielony, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana). - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Indyk w sosie koperkowym filet z indyka ,marchewka, pietruszka, cebula, śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy rafinowany ,papryka czerwona sól, pieprz czarny, koperek - kasza gryczana - Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier Kompot mieszanka owoców
|
|
Czwartek 07.11.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten) Pasta z awokado - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - awokado - rzodkiewka - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Klementynka Jabłko |
Zupka wegańska z kaszą jaglaną marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny - masło (śmietanka pasteryzowana. Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Kotleciki mielone z kurczaka - filet z kurczaka , mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz, - Ziemniaki Surówka z marchewki i jabłka - marchew - jabłko - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 08.11.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, ) - malina Kanapki: - chałka drożdżowa mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól. - masło (śmietanka pasteryzowana) - Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulatory kwasowości kwas cytrynowy Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko
|
Zupa pomidorowa z makaronem - marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz - pomidory w puszce(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy) - jogurt naturalny żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana), - Makaron (mąka makaronowa pszenna
|
Filet z miruny duszony na parze - filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana ) sól, pieprz, oliwa z oliwek - ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego i jabłka - ogórek kiszony - jabłko - oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;
Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;
Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.
Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.